Krilata Pobeda


nike-sa-samotrake

Morem se kreće lađa francuska, na pramcu lebdi Nika Samotrakanska. Vetru se opire, napred savija a nabori telom vijugaju, talasaju, more telo penom zapljuskuje.

Niko sa Samotrake, Krilata Pobednice, ushićuješ jedinstvenom dinamikom.

Otklanja zavese i kroz šlic žaluzina vidi uzdignut jarbol; preko njega se pruža pogled ka njoj koju špricaju kapljice razbijenih talasa, mora u peni, hladna je kao ledenica dok se cedi, a beličasta so joj se razvlači po naborima …

Plovi plovilo, kreće se, ponos uzdiže i stoji pravo kao stativa, kao jarbol usred sveopšteg raspa, konačno spremna da se skrasi u sigurnim rukama.

 

Priznajem da ničemu ne znam smisao, korak u stranu i sve izgleda apsurdno. Šta znače sve te svetice? Šta pomama za njima? To je nemoguće. Svi to znamo. U Velikom muzeju je, na počasnom mestu glavnog stepeništa. Tamo je potrebna, Luvru, Parizu.

Oglasi

One thought on “Krilata Pobeda

  1. Nika sa Samotrake (Krilata pobjeda), nepoznatog autora (vjerojatno Pitokritos s Rodosa), je najveće i najuspješnije djelo helenističkog razdoblja. Podignuta je oko 190. pne. u slavu zajedničke pomorske pobjede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. (189.-182. pne.). Danas se nalazi na počasnom mjestu glavnog stubišta muzeja Louvre u Parizu.

    Ovaj mramorni kip visok 2,4 metra je prvobitno stajao na otoku Samotraci i to na postolju izvedenom u obliku brodskog pramca. Boginja je prikazana s krilima koje drži potpuno raširenima iza njenog tijela tako da izgleda kao da u njih puše vjetar, ima i izrazito složeno rađenu draperiju koja nam izgleda tako tanka da otkriva dijelove tijela ispod nje.
    Izvor Wikipedija

    Liked by 2 people

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s